دانشکده

اصول اولیه نصب آرایه های خورشیدی (سازه های خورشیدی)

آرایه های خورشیدی برروی پایه هایی نصب می شوند که در راستای زاویه مشخصی تنظیم می شوند. در برخی موارد برای کسب توان بیشتر از ردیاب های خورشیدی نیز استفاده می شود که تک محوره و یا دومحوره هستند. اما عموما آرایه های خورشیدی به صورت ثابت نصب می شوند. برای نصب آرایه های خورشیدی بروی منازل و محل های تجاری می توان به چندین صورت عمل نمود.

برخی از ساختمان ها بنا به شرایط محیطی ( مانند شمال کشور) و از نظر طراحی ساختمان دارای سقف هایی به صورت شیب دار ( شیروانی ) هستند. دراینگونه از ساختمان ها آرایه ها مستقیما برروی سقف و به موازات آن نصب می شوند. نکته ای که باید دراین حالت مدنظر داشت این است که فاصله آرایه خورشیدی تا سقف حداقل 10 سانتی متر باشد. این فاصله برای گردش هوا و خنک شدن پنل های خورشیدی است.

 

در صورتیکه بام به صورت ساده ( سقف صاف) باشد، می توان با استفاده از سازه نگهدارنده آرایه های خورشیدی را بر روی بام و در زاویه مناسب نصب نمود. نکته مهمی که دراین حالت باید به آن توجه نمود این است ضلع پایینی آرایه خورشیدی که برروی ساختمان قرار می گیرد مستقیما روی بام قرار نگیرد. دلیل این امر هم دراین است که فاصله ای بین آرایه ی خورشیدی و زمین وجود داشته باشد تامحل عبور آب باشد و آب در پشت پانل خورشیدی جمع نشود.البته می توان برای ساختمان هایی که درحال ساخت هستند از پانل های خورشیدی به عنوان نمای ساختمان استفاده کرد. دراین صورت صرفه جویی در هزینه ساخت ساختمان صورت می گیرد که توجیه اقتصادی استفاده از نیروگاه خورشیدی برای منازل را موجه می سازد.

هم چنین می توان از پانل های فتوولتائیک به عنوان سایه بان، نرده بالکن و یا سقف نورگیر در ساختمان استفاده نمود.

آرایه های فتوولتائیک رابرروی زمین هم نصب کرد. سیستم های فتوولتائیک نصب شده بر روی زمین، در زمین پیچ می شوند و با کمک قاب هایی نگهداری می شوند. این گونه سیستم ها را می توان بر رو تپه ها نصب کرد. برای ثبات بیشتر و هم چنین فراهم سازی منظره دید بهتر، باید تلاش شود تا حد امکان، سیستم نزدیک به زمین نصب گردد و اجازه زه کشی کافی هم فراهم شود و هم چنین، گیاهان نباید موجب شوند که آرایه های در ساقه ها قار بگیرند.

پارامترهای مهمی که در نصب آرایه ها بر سقف باید در نظر گرفت:

  • براکت های نگهدارنده: در نصب پانل های فتوولتائیک باید توجه خاصی به ساختار سقف و درزبندی منفذهای سقف داشت. معمولا برای هر 100 وات از پانل های فتوولتائیک از یک براکت نگهدارنده استفاده می شود.
  • وزن سیستم های فتوولتائیک: در مورد ساختمان های قدیمی، باید به ساختار سقف توجه زیادی گردد. لازم است بررسی شود که آیا سقف می تواند وزن سیستم های فتوولتائیک را تحمل کند و یالازم است تقویت گردد.
  • پانل های نصب شده بر بام های شیب دار را باید در طراحی سازه در نظر گرفت.
  • چیدمان پانل ها و تعداد آرایه ها باید متناسب با شکل و ابعاد و سقف باشد.
  • درصورت امکان، لازم است که کل سقف با آرایه های فتوولتائیک پوشیده شودو در صورت عدم امکان لازم است که آرایه ها رابه شکل مستطیلی منظم چید و یا ازپانل های با اشکال معمول متناسب با شکل سقف استفاده کرد.
  • باید توجه داشت که دریچه ها و پنجره های موجود برروی سقف با آرایه های فتوولتائیک تداخل نداشته باشند

در سازه ی نگهدارنده که پانل ها برروی آن نصب می شوند باید به دونکته اساسی توجه کرد:

  1. استقامت:

سازه باید علاوه بر قابلیت تحمل وزن آرایه خورشیدی، تحمل نیروی ناشی از وزش باد، زلزله و یخ را نیز داشته باشد. بنابراین برای طراحی یک سازه مناسب ابتدا باید اطلاعات هواشناسی شامل قطر یخ و میزان وزش باد را بدست آورد و نیروی ناشی از آنها را تخمین زد و سپس براساس آن سازه مناسب را طراحی نمود.

  1. جنس:

جنس سازه باید مناسب با شرایط محیطی و آب و هوایی باشد. برای این منظور وابسته به شرایط محیطی از مواد مختلفی استفاده می شود. که در ذیل به این مواد و خواص دو مورد از پرکاربردترین سازه ها اشاره می شود:

  • آلومینیوم: سبک، محکم و مقاوم دربرابر پوسیدگی، راحت برای کارکردن و نصب ، صرفه جویی در هزینه های نهایی نصب سازه، جوشکاری مشکل.
  • آهن نبشی: جوشکاری مشکل، در صورتیکه از آهن گالوانیزه استفاده شود مقاوم دربرابر پوسیدگی و درغیر اینصورت به راحتی زنگ می زند.

نکته بسیار مهم که در اینجا باید به آن اشاره نمود، این است که تمام اتصالات پیچ و مهره استفاده شده در سازه و سایر قسمت ها باید از جنس استبل ضدزنگ باشد. درغیر اینصورت پیچ ها دچار فرسودگی می شوند که این امر می تواند نهایتا باعث سست شدن سازه و منجر به آسیب دیدن آرایه های خورشیدی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *